Co warto wiedzieć o jajku ?

Co warto wiedzieć o jajku ?

Na temat jajka powstało już bardzo wiele mitów. Trzeba podkreślić, że jest to produkt, który znajduje się w wielu polskich domach. Czy jednak warto go spożywać? Warto wiedzieć, że każdy z nas może spożywać maksymalnie jedno jajko dziennie. Wszystko dlatego, że ten produkt zawiera dość sporo złego cholesterolu. Nadmiar przyczynia się zaś do odkładania blaszek miażdżycowych. To z kolei powoduje, że ryzyko takich chorób jak miażdżyca, zawał serca czy udar jest zdecydowanie większe. Trzeba jednak podkreślić, że jajko ma również pozytywne właściwości. Między innymi jest źródłem wszystkich witamin – poza witaminą C. Ponadto znajduje się tam wiele składników mineralnych. Są to na przykład żelazo czy potas. Trzeba podkreślić, że najlepiej tolerowane przez organizm są jajka ugotowane na miękko. Przyjmuje się, że takie produkty powinny być gotowane dokładnie 4 minuty. Niestety, jajka na twardo cechują się większą ilością złego tłuszczu oraz tracą właściwości w aspekcie posiadanych witamin. Lepiej zatem wybrać jajka na miękko. 

Baza wiedzy dla kobiet